Uitzendkrachten en stemrecht ondernemingsraad

uitzendkrachten en stemrecht ondernemingsraad

Uitzendkrachten en stemrecht ondernemingsraad, hoe zit dat?

In Nederland regelt de Wet op de ondernemingsraden (WOR) het onderwerp uitzendkrachten en stemrecht ondernemingsraad. Volgens de WOR hebben uitzendkrachten onder bepaalde voorwaarden ook stemrecht voor de ondernemingsraad van het inlenende bedrijf.

  1. Stemrecht:
    • Uitzendkrachten hebben stemrecht voor de ondernemingsraad als zij ten minste 18 maanden werkzaam zijn in de onderneming waar zij zijn uitgezonden.
  2. Kiesrecht:
    • Uitzendkrachten hebben ook het recht om gekozen te worden in de ondernemingsraad, mits zij ten minste 18 maanden werkzaam zijn in de onderneming waar zij zijn uitgezonden.

Deze regels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat uitzendkrachten, die een significant deel van de arbeidskrachten kunnen uitmaken, een stem hebben in de ondernemingsraad en kunnen bijdragen aan de besluitvorming binnen het bedrijf.

Het is belangrijk om op te merken dat de exacte voorwaarden en procedures kunnen variëren, en het is raadzaam om de meest recente versie van de WOR te raadplegen of juridisch advies in te winnen voor de meest accurate en up-to-date informatie.

Mag je afwijken van de WOR als het gaat om stemrecht van uitzendkrachten?

Het afwijken van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) is over het algemeen niet toegestaan, aangezien het een wettelijk kader biedt voor de rechten en plichten van de ondernemingsraad en de betrokkenheid van werknemers, inclusief uitzendkrachten, bij de besluitvorming binnen een onderneming. De WOR is bedoeld om een basisniveau van werknemersparticipatie en -bescherming te garanderen.

Er kunnen echter situaties zijn waarin aanvullende overeenkomsten of regelingen worden getroffen die verder gaan dan wat de WOR voorschrijft, mits deze de rechten van werknemers niet verminderen maar eerder uitbreiden. Het is altijd raadzaam om juridisch advies in te winnen wanneer je overweegt af te wijken van de standaardregels zoals uiteengezet in de WOR, om te zorgen dat je in overeenstemming blijft met de wet.

Als je overweegt om af te wijken van de WOR, of als je vragen hebt over hoe de WOR van toepassing is op uitzendkrachten in jouw organisatie, is het raadzaam om contact op te nemen met een juridisch adviseur die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.

Meer weten over de rechten van de ondernemingsraad? Een cursus ondernemingsraad is dan de oplossing.