Vervallen instemmingsrecht: Wanneer vervalt het instemmingsrecht van de ondernemingsraad? Het instemmingsrecht van de ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol binnen organisaties. Dit recht waarborgt medezeggenschap. Vervallen instemmingsrecht kan in bepaalde situaties voorkomen. Het is cruciaal om te weten wanneer dat gebeurt. Deze tekst legt uit wanneer het instemmingsrecht van de OR niet geldt. Juridische basis…
Categorie: Rechten OR
HET BEST BEOORDEELDE TRAININGSBUREAU VOOR ONDERNEMINGSRADEN:
OR-CURSUS.com
Benut je recht op 5 scholingsdagen per jaar!
Met jaar in jaar uit een gemiddelde beoordeling van 4,7 sterren is OR-CURSUS.com het best beoordeelde trainingsbureau voor ondernemingsraden.
Adviesrecht bij advies van extern deskundige “vergeten”
Als een ondernemer een externe expert inschakelt voor een kwestie die later tot een adviesaanvraag kan leiden, heeft de ondernemingsraad (OR) volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR) adviesrecht. In de praktijk wordt het adviesrecht extern deskundige vaak over het hoofd gezien. Maar wanneer is het verplicht om advies te vragen? En wat gebeurt er…
Pilot wijziging uren afdelingsmanager
Over een pilot wijziging uren afdelingsmanager werd mij het volgende gevraagd: De functie Afdeling Manager wordt ingevuld 5 dagen-38uur. Wij als OR zouden dit willen verlagen naar 4 dagen-32uur. Hier zijn wij als OR al 3 jaar lang mee bezig om dit voor elkaar te krijgen. Nu zijn wij als OR erachter gekomen dat er…
WOR Adviesrecht
Als werknemer heb je in Nederland bepaalde rechten en een daarvan is het adviesrecht van de ondernemingsraad (OR). Dit recht is vastgelegd in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). Dit adviesrecht houdt in dat de OR het recht heeft om advies uit te brengen aan de directie van een organisatie over bepaalde besluiten die genomen…
Informatierecht OR
Het informatierecht is een belangrijk recht van de ondernemingsraad (OR). Dit recht houdt in dat de OR het recht heeft om tijdig en volledig geïnformeerd te worden door de bestuurder van het bedrijf over zaken die voor de werknemers van belang zijn. Dit recht is vastgelegd in de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Het informatierecht…
Rechten OR
De ondernemingsraad (OR) heeft verschillende wettelijke rechten die hem in staat stellen om de belangen van de werknemers te behartigen en om invloed uit te oefenen op de besluitvorming binnen de organisatie. Rechten OR, welke zijn er? Hieronder volgen de belangrijkste rechten van de OR: Waar staan de rechten? Deze rechten zijn vastgelegd in de…
Adviesrecht OR
Het adviesrecht is een belangrijke bevoegdheid van de ondernemingsraad (OR). Het geeft de OR het recht om de werkgever van advies te voorzien over belangrijke besluiten die de organisatie raken. Het doel van het adviesrecht is om de belangen van de werknemers te behartigen en ervoor te zorgen dat er rekening wordt gehouden met hun…
Instemmingsrecht OR
Het instemmingsrecht OR is één van de belangrijkste bevoegdheden van de ondernemingsraad (OR). Het geeft de OR het recht om een veto uit te spreken over bepaalde besluiten van de werkgever. Het instemmingsrecht heeft betrekking op een aantal onderwerpen die van groot belang zijn voor de werknemers, zoals arbeidsvoorwaarden, werktijden en arbeidsomstandigheden. Wat is instemmingsrecht…
Verschil adviesrecht en instemmingsrecht OR
Verschil adviesrecht en instemmingsrecht OR is een artikel over, de naam zegt het al, het verschil tussen adviesrecht en instemmingsrecht. Adviesrecht Het adviesrecht is, heel simpel gezegd, het recht om te mogen adviseren. Maar adviseren dekt in zijn geheel niet de lading van dit recht. Het gaat namelijk veel verder. Want het doel van adviesrecht…